17 Ekim 2012 Çarşamba

Fesleğen Yetiştirme ve Fesleğen Ekimi Püf Noktaları


Fesleğen hem iç hem de dış mekan bitkisi olarak yetiştirilmesi en kolay bitkilerden biridir. Üstelik yemekleriniz ve salatalarınız için de güzel aroması ile de iyi bir tatlandırıcıdır. Fesleğeni; birbirinden lezzetli soslar, çorbalar, güveç yemeklerinin yapımında kullanabilirsiniz. Fesleğen yetiştirmenin yolları ve püf noktaları… 

Fesleğeni Hangi Işık Yoğunluğunda Yetiştirelim?

Fesleğen, ışık seven bir bitkidir. Bu nedenle fesleğen yetiştirmek için güneşi bol bir noktayı tercih etmek olumlu geri dönüş almanızı sağlar. En az 4 saat güneş almalıdır. 

Fesleğen Yetiştirmek İçin Hangi Toprağı Seçelim?
Fesleğen yetiştirirken karşılaşılabilecek en büyük problem, mantardır. Mantar ile mücadelede fesleğeni yetiştireceğiniz toprak seçimi önem kazanır. Fesleğeni kompost yöntemi ile hazırlanmış doğal humusla karıştırmak ve toprağı bu şekilde zengin hale getirmek gerekir. Fesleğen kökleri su içinde kalmayı sevmezler bu nedenle toprağın geçirgen olması, doğru drenaj sağlaması önemlidir. Malçlama gerekli değildir ama olursa da iyi olur.

Fesleğeni Nerede Yetiştirelim?
Fesleğeni yetiştireceğiniz konumda güneşin öneminden yazımın başında söz etmiştim. Buna ek olarak fesleğeni rüzgar ve soğuktan korumaya dikkat edin. Ekim esnasında her bir fidenin arasında 20 cm boşluk bırakın, boşluklar havanın iyi devir daim olmasını ve fidenizin oksijeni iyi alarak daha gür büyümesini sağlar. Fesleğeni bahçenize ekebileceğiniz gibi saksıda da yetiştirebilirsiniz.

Bunu Biliyor muydunuz?
Fesleğenin doğal bir sinek ve sivrisinek savar olduğuna inanılır. Pencere önleri, kapı, balkon ve terasınızın çeşitli noktalarına fesleğen ekilmiş saksılar yerleştirerek hem güzel bir görünüm elde edebilir hem de sinek türleri ile mücadele edebilirsiniz. Ayrıca barbekü ya da mangal esnasında ateşe birkaç fesleğen yaprağı atmak da zararlıları uzaklaştırmanıza yardımcı olur.

Fesleğeni Nasıl Sulayalım?
Haftada bir defa iyice sulamak yeterli olacaktır. Fesleğen çok su seven bir bitki değildir ama bu demek değil ki kuraklığı sever bu nedenle haftada bir sularken derinlemesine sulama yaptığınızdan emin olun. Yazın yoğun sıcaklarında bu haftalık periodu haftada iki-üçe çıkarmak ideal olacaktır. (püf noktası: toprağın yüzeyi kuruduğunda sulayın) Eğer fesleğeniniz sararmaya başlarsa bu fazla sulama işaretidir. Kurumaya başlaması ise az su verdiğinizi gösterir. Fesleğenin yapraklarını sulamayın, bitkinin dibinden doğru su verin. 

Fesleğeni Nereye Ekelim?
Fesleğen, saksı ve konteynerların (toprak alaşımlı olmayan kaplar)  içinde gayet güzel büyür. Saksınız için seçeceğiniz toprağın humusla zenginleştirilmiş olması önemlidir. Toprağın drenajı önemli olduğu için saksının en alt kısmına çakıl taşları koymak önemlidir. Çakıl taşlarının yerine Antep fıstığı kabuğu, ceviz kabuğu gibi kabuklu yemişlerin sert kabuklarını da koyabilirsiniz. Ardından humuslu toprağı ekleyin ve ekim işlemini tamamlayın. Unutmayın, konteyner içindeki toprak her zaman daha çabuk kurur. Bu nedenle sulamayı daha titizlikle takip etmelisiniz.

İç Mekanda Fesleğen Yetiştirmenin İncelikleri

Kök çeliklerini sezonun ilk donu yaşanmadan evvel bir makas yardımıyla kesin ve suya batırın. Ortalama 7 gün içinde köklenmeye başlayacaktır. İç mekanda da fesleğenleri tıpkı dış mekan yetiştiriciliğinde olduğu gibi saksılara ekerek de yetiştirebilirsiniz. İç mekanda fesleğeniniz için seçeceğiniz noktanın iyi güneş aldığından ve soğuktan korunduğundan emin olun. Fesleğen tek başına ekilebileceği gibi diğer otlarla da uyumludur. Bu nedenle içinde fesleğen de olan bir kompozisyonla farklı otları bir arada yetiştirebileceğiniz mutfak bahçenizi tasarlayabilirsiniz. 



Fesleğen Yetiştirmenin Püf Noktaları


  1. Gür Fesleğen Fideleri İçin; Fesleğenin boyu 10-15 cm.’ye ulaştığında daha gün olması için makasla kesin. (Fesleğen, nane, maydanoz gibi otları koparmak yerine keserek budamak sonraki mahsüllerin daha hızlı ve gür çıkmasını sağlar. ) 
  2. Öncelikle üst yaprakları kesin, bu düzenli büyüme sağlamanın en etkili yoludur.
  3. Fesleğenin lezzetinin gelişmesi için hafta bir kesme işlemini yapın. 
  4. Domates ve fesleğenleri bir arada yetiştirirseniz aromalarının birbirinden etkilenerek daha lezzetli ürünler elde etmenize yardımcı olabileceği söyleniyor.
  5. Fesleğen yetiştirirken karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri: Eğer fesleğeninizin yaprakları sararıyor ya da pastel bir görünüm alıyorsa o zaman fesleğeniniz yeterli nitrojen almıyor olabilir. Eğer böyle bir sorunla karşılaştıysanız ayda bir kez ek takviye yapın. Özellikle iç mekanda fesleğen yetiştirirken bu önem kazanan bir detaydır. Gerekli olmadıkça gübrelemeyin. Çok fazla gübre vermek fesleğenin tadını bozacaktır. Eğer fazla sulama yapıyorsanız bu da yaprakların rengini etkileyecek ve sararmalarına neden olacaktır.

Yazar: P.Bahar Özbal



8 yorum:

  1. merhaba ben UŞAK'dan yazıyorum. ismim murat. ben fesleğeni çok seviyorum fakat bir türlü uzun süre yaşatamadım nedense hemen sararıp kurumaya geçiyor. güneşin altında çok durduğu zaman da ölebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer fesleğeniniz sararmaya başlarsa bu fazla sulama işaretidir. Kurumaya başlaması ise az su verdiğinizi gösterir. Fesleğenin yapraklarını sulamayın, bitkinin dibinden doğru su verin.

      Sil
    2. Eğer fesleğeniniz sararmaya başlarsa bu fazla sulama işaretidir. Kurumaya başlaması ise az su verdiğinizi gösterir. Fesleğenin yapraklarını sulamayın, bitkinin dibinden doğru su verin.

      Sil
  2. Merhaba tohum olarak nasıl ekebiliriz

    YanıtlaSil
  3. Merhaba tohum olarak nasıl ekebiliriz

    YanıtlaSil
  4. Sizin vericeniz tarifin ta... Tohumu nasıl ekicez arkadaşım kafanız iyi mi alooooooo ??

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşlar ben bugüne kadar ne zaman güneşte bıraksam fesleğenlerimi kuruyuo soluyor. Ama gölgede süper oluyorlar. Balkonda güneş almayan bi bölümde duruyor saksılarım.

    YanıtlaSil
  6. Feslegin varsa tohumunda vardir zaten tomurcuklarindaki tahumlari alin kurutun istediginiz zaman hazir toprak alin ustunu duzleyin topragin ve tohumlari istediginiz gibi serpeleyin uzerine 1 santim toprakla kapatin ara ara sulayin ben 10 gun once ektim saksiya suan 100e yakin feslegen baş gosterdi masallah bugunde odaya aldim odun sobasi var bakalim iyi tepkimi vercek yoksa kotumu yazarim sonra

    YanıtlaSil