16 Ekim 2012 Salı

Taze Soğan Köklerinden Taze Soğan Yetiştirin


Market, Pazar ya da manavdan satın aldığınız taze soğanların genellikle kesip attığınız köklerini, taze soğanı geri dönüştürmek için kullanabileceğinizi biliyor musunuz?

Bugünden itibaren satın aldığınız köklü yeşil soğanların köklerini kestikten sonra atmayın. Köklü bitkilerin hemen hepsini yeniden üretebilirsiniz. Buna doğal dönüştüm demek yanlış olmaz. Öncelikle satın aldığınız taze soğan köklerini fotoğrafta gördüğünüz şekilde kesin. Ardından kökleri ayırın. Bu yazıda size isterseniz toprakta, isterseniz sadece bir bardak suda kendi taze soğanlarınızı yetiştirmenin sırrını anlatacağım. 

Ayırdığınız kökleri dilerseniz bahçenize, dilerseniz balkonunuzda güneşli bir alana yerleştireceğiniz saksıda ya da sadece bir bardak suda yetiştirmeye başlayacaksınız. Mineral yönünden zengin bir toprak bu geri dönüşüm süreci için idealdir. Bu nedenle humuslu toprak seçin. Drenajlı bir saksı tercih edin. Saksının dibine çakıl taşı döşeyin ve humuslu toprak ile doldurun. Bir sopa yardımı ile ya da parmağınızla toprakta çukurlar açın ve kökleri incitmeden toprağa ekin. Yaşam suyunu verin ve ekimin ardından her gün sulayın. 

İşte bu kadar basit... Birkaç hafta içinde kendi yetiştirdiğiniz taze soğanları almaya başlayacaksınız. Her defasında aynı işlemi tekrarlamak yerine taze soğanlarınızın kökleri içeride kalacak şekilde makasla keserek yemekleriniz için taze soğan sağlayabilirsiniz.

Yazar: P. Bahar Özbal

Aşağıdaki videoda ekim işlemini uygulamalı olarak görebilirsiniz.  






3 yorum:

  1. Bilgiler çok güzel. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Kuru sogan kokude olurmu acaba

    YanıtlaSil
  3. Bende arpacik soganlari aynı şekilde yetistiriyorum ama buda faydalı bir fikirmis 👍

    YanıtlaSil