Market, Pazar ya da manavdan
satın aldığınız taze soğanların genellikle kesip attığınız köklerini, taze
soğanı geri dönüştürmek için kullanabileceğinizi biliyor musunuz?
Bugünden itibaren satın aldığınız köklü yeşil soğanların köklerini kestikten sonra atmayın. Köklü bitkilerin hemen hepsini yeniden üretebilirsiniz. Buna doğal dönüştüm demek yanlış olmaz. Öncelikle satın aldığınız taze soğan köklerini
fotoğrafta gördüğünüz şekilde kesin. Ardından kökleri ayırın. Bu yazıda size isterseniz toprakta, isterseniz sadece bir bardak suda kendi taze soğanlarınızı yetiştirmenin sırrını anlatacağım.
Ayırdığınız kökleri dilerseniz bahçenize, dilerseniz balkonunuzda güneşli bir alana yerleştireceğiniz saksıda ya da sadece bir bardak suda yetiştirmeye başlayacaksınız. Mineral yönünden zengin bir toprak bu geri dönüşüm süreci için idealdir. Bu nedenle humuslu toprak seçin. Drenajlı bir saksı tercih edin. Saksının dibine çakıl taşı döşeyin ve humuslu toprak ile doldurun. Bir sopa yardımı ile ya da parmağınızla toprakta çukurlar açın ve kökleri incitmeden toprağa ekin. Yaşam suyunu verin ve ekimin ardından her gün sulayın.
İşte bu kadar basit... Birkaç hafta içinde kendi yetiştirdiğiniz taze
soğanları almaya başlayacaksınız. Her defasında aynı işlemi tekrarlamak yerine taze soğanlarınızın kökleri içeride kalacak şekilde makasla keserek yemekleriniz için taze soğan sağlayabilirsiniz.
Yazar: P. Bahar Özbal
Aşağıdaki videoda ekim işlemini uygulamalı olarak görebilirsiniz.
Bilgiler çok güzel. Teşekkürler
YanıtlaSilKuru sogan kokude olurmu acaba
YanıtlaSilBende arpacik soganlari aynı şekilde yetistiriyorum ama buda faydalı bir fikirmis 👍
YanıtlaSil