18 Ekim 2012 Perşembe

Saksıda Bitki Bahçesi ile Kendi Organik Bitkilerinizi Yetiştirin


Özellikle apartman ve büyük metropollerde yaşayan kişiler için dalından taze sebze, meyve, bitki yemek bir lüks kabul ediliyor. Oysaki uygun otları bir arada ekerek siz de evinizde küçük bir bitki bahçesi yaratabilirsiniz.

Fesleğen, Kekik, Adaçayı…

Güneş seven bu üç bitkiyi bir arada ekerek, yaz ayları boyunca taze taze dalından kopararak tüketebilirsiniz. Fesleğen, kekik ve adaçayı yetiştirilmesi en kolay otlardandır. Küçük bir mutfağınız olsa da güneş görmesi esas kabul edilerek pencere önünde dahi yetiştirebilirsiniz. 

Küçük Bitki Bahçesi İçin İhtiyaç Listesi


saksı ve saksı tepsisi
1- Saksı ve Saksı Tepsisi: Geniş ve derin bir saksı satın alın. En az 7 galonluk (en az 30 litre civarı)  bir saksı olmasına dikkat edin. Satın aldığınız saksının drenaj deliği olması önemlidir. En az bir drenaj deliğine sahip saksıları tercih edin. Ekim yapmadan önce saksınızın dibine bir sıra çakıl taşı döşemelisiniz. Bu nedenle eğer doğadan bulamayacak konumdaysanız çakıl taşlarını da satın alın. Çakıl taşları drenaj için gerekli alan boşluğunu size sağlayacaktır. Drenaj fazla suyun saksının dışına atılmasına yardımcı olacaktır bu yüzden saksının altına saksı tepsisi yerleştirmeniz saksıyı yerleştirdiğiniz yerin kirlenmesini önler. 

adaçayı, kekik, fesleğen
2- Dayanıklı Bitkiler/Otlar Seçin: Saksınız için çeşitli bitkiler seçin. Fotoğraftaki mini bitki bahçesinde adaçayı, tatlı fesleğen ve kimyon kekikten oluşan aranjmanı görüyorsunuz. Dilerseniz aynısını hazırlayabilirsiniz. Bu üç bitki birbirinden farklı boy ve ebatlarda oluşu ile göze de hitap ediyor. Adaçayı daha çok boya doğru büyürken, fesleğen gür bir bitkidir. Kekik ise daha çok sarmaşık türünü andırır ve toprak üzerinde yayılarak büyür. Kekik diğer iki bitkiye oranla bulunduğu mekana hakim olma eğilimindedir bu nedenle düzenli budama yapılması gerekir. 

ekim aşaması
3- Toprak ve Su: Saksıya ekim yaparken, saksının ağzına 8 cm kalana kadar toprakla doldurun. Toprağı suya doyuracak kadar sulayın. Tüm toprak ıslanana kadar karıştırın. Toprağın hafif çamurlu bir görünüm alması yeterlidir, sırılsıklam olmamalıdır. Ardından ekim yapacağınız çukurları açın. Bitki fidelerini fidanlık kaplarından çıkararak bu derin çukurların içine nazikçe yerleştirin ve çukur açmak için çıkardığınız toprakla çukuru kapatın. Toprağı sıkıştırmayın gevşek bırakın böylece köklerin incinmesine ya da parçalanmasına neden olmamış olursunuz. Her bir fidenin arasında ortalama 2-4 cm. mesafe bırakarak diğer fideler için de aynı işlemi tekrarlayın. Ekim işlemini tamamladıktan sonra yaşam suyunu verin.

yapraklar sarkık görünüyorsa sulama yapın
4. Sulama ve Güneş: Saksıyı, drenaj tepsisine koyarak güneş gören bir noktaya yerleştirin. Fazla sulama yapmayın. Haftada 2 defa sulama yapmak yeterlidir ancak, mevsim sıcaklıklarına göre toprağın yüzeyi kuru ise ya da yapraklar sarkık görünüyorsa sulama sıklığını bu iki uyarana göre planlayın.

Küçük bitki bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkileri yemeklerinizde kullanacağınız zaman her zaman için üstteki yaprakları kesin. Bu bitkilerinizin düzenli büyümesini sağlayacaktır.

Yazar: P. Bahar Özbal 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder