16 Ekim 2012 Salı

Organik Atıklar ve Organik Atıkların Doğaya Kazandırılması



Doğa çöp üretmez… Doğadan gelen her şeyin dönüşü yine doğanın içinde mümkündür. Kompost adı verilen organik gıdaların geri dönüşüm süreci günümüzde gelişmiş ülkeler tarafından bir yaşam biçimi olarak kabul edilmektedir. Beslenmemizi sağlayan toprağa borçlu olduğumuz bu geri dönüşüm sürecini önemsemek ve destek olmak birey olarak her birimizin görevi… İster metropollerde süre gelen bir yaşamın parçası olun ister doğa ile baş başa bir yaşam sürün, organik atıkları toprağa geri kazandırabilir, kendi doğal gübrenizi üreterek evinizde, balkon ya da bahçenizde yetiştirdiğiniz bitki, sebze, meyve ve meyve ağaçlarınız için doğal besin elde edebilirsiniz. Nasıl mı?

Ülkemizde ne yazık ki atıkların ayrıştırılması konusu bilinçli bazı bireylerin bireysel çabalarından öteye geçemiyor. Cam, plastik, kağıt ve organik atıklar hep bir arada paketlenerek kaderlerine terk ediliyorlar. Oysa küçük bir çaba ile geri dönüşüm süreçleri daha etkin hale gelebilir, gelmelidir de… Yemek yapımında kullanılan sebzelerin, soyulmuş kabukların hatta yumurta kabuklarının bile geri dönüşümü toprak için önem taşımaktadır. Yapılması gereken organik atıklar için evinizin (balkon, bahçe), apartmanınızın (teras, bahçe) bir noktasına sadece organik atıklar için uygun ebatta bir konteyner yerleştirmek. Kompost işlemine özel üretilen konteynerlar büyük yapı marketlerinde satışa sunulmaktadır. 

Soğan kabuklarından, portakal kabuklarına; üzümün çöpünden yumurta kabuklarına kadar aklınıza gelecek her türlü gıda (çürümüş ve bozulmuş olanlar hariç); sonbaharda dökülen yapraklar; budanmış ağaç dalları kısacası doğanın içinden gelen her şeyi bu konteynerlarda biriktirmeye başlayacaksınız. Ara sıra sulamak dönüşüm sürecine katkı sağlar. 

Zamanla bu biriktirğiniz organik atıklar; su, ısı ve organik atıkların içindeki yararlı mikroorganizmalarca humus formuna dönüşecektir. Elde ettiğiniz bu toprağa benzer karışımı evinizde, balkonunuzda ya da bahçenizde yetiştirmekte olduğunuz sebze, bitki ya da meyvelerinizin topraklarına karıştırarak ektiklerinizin doğal ve güçlü beslenmesini sağlayabilirsiniz. Azıcık özenle gerçekleştireceğiniz bu ekosistemde besin geri dönüştürme operasyonu ile hem daha temiz bir toplum hem de gelecek nesillere, çocuklarınıza doğa ile yaşaması şansı vermiş olacaksınız.

Yazar: P.Bahar Özbal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder